Opti

Otthoni villamosenergia–tárolás

Hibrid napelemrendszer a napenergia maximális hasznosításáért

Napelemrendszerrel termelt villamos energiával fedezhetjük otthonunk energiaszükségletét. Az energia termelésének és felhasználásának ideje nem mindig esik egybe: a napelemek napközben termelik a legtöbb energiát, viszont a háztartások fogyasztása az esti órákban nő meg.

A villamosenergia-tároló a nappal megtermelt energiát a tényleges felhasználásig raktározza, ezáltal maximálisan kihasználhatók a napelemrendszer nyújtotta lehetőségek.

Az otthoni energiatárolás előnyei

Valódi függetlenség

A háztartási energiatárolóval ellátott hibrid napelemrendszer az év nagy részében önellátó módon képes biztosítani otthona villamosenergia-ellátását. Ezért alig van szüksége a közcélú hálózatról vett energiára.

Biztonság áramkimaradáskor

Az akkumulátor többórányi energia eltárolására alkalmas, ezért az Ön háztartási berendezéseinek energiaellátása áramszünet esetén is biztosított, valamint megelőzhetők a hirtelen leállásból keletkező károk is.

Gyors autótöltés

Lehetőséget nyújt az elektromos autó nagyobb teljesítményű, ezáltal gyorsabb töltésére anélkül, hogy a háztartás áramszolgáltatóval szerződött lekötött teljesítéményét növelni kellene.

Innovatív energiatárolók piacvezető gyártóktól

HUAWEI - LUNA2000

 • Huawei inverterekkel kompatibilis
 • 5-15 kWh tárolókapacitás, mely dupla kivitelben akár 30 kWh-ig bővíthető
 • Állítva, vagy falra szerelve is elhelyezhető
 • 10 év garanciával

CES BATTERYBOX

 • 5-10 kW-os integrált inverterrel
 • 4-12 kWh bővíthető tárolókapacitás
 • Időjárás alapú rendszerirányítás
 • Háztartási eszközök priorizált vezérlése
 • Integrált elektromos autó töltőajzat (opcionális) 10 év garanciával

Gyakran ismételt kérdések

Mi a háztartási energiatároló funkciója?

Az akkumulátoros energiatároló mindenekelőtt lehetővé teszi, hogy egy napelemes rendszerrel rendelkező háztartás a megtermelt energiát minél nagyobb arányban helyben használja fel (saját fogyasztás lehető legnagyobb kiváltása). A gyakorlatban egy átlagos, napelemmel rendelkező magyar háztartás évente az általa megtermelt energia 30-35%-át használja fel helyben, míg a maradékot – a szaldóelszámolás miatt – az elosztói hálózatba táplálja, és a felhasználás időpontjában visszaveszi. Akkumulátoros energiatárolóval ez az arány 70-75%-ra növelhető.

Az energiatároló fő feladata kettős: a termelési csúcsok elsimítása illetve a megtermelt energia felhasználásának késleltetése a fogyasztási csúcsidőszakig.

Miért jó nekem a háztartási energiatároló használata?

Az energiatároló befektetés a jövőbe. A napenergia helyi felhasználásával érhető el a lehető legnagyobb energiafüggetlenség, illetve így biztosíthatjuk, hogy a legnagyobb mértékben zöld energiával lássuk el a háztartásunkat. Változó energiaárak, rendkívüli hálózati események esetén kiszámítható megoldást nyújthat.

A háztartások elmozdulása a központi energiaellátástól rengeteg lehetőséget rejt magában a jövőre nézve. Dinamikus energiaárak mellett megérheti termelőként is megjelennünk a piacon, energiaközösségekbe szerveződve a legjobb árakon értékesíthetjük az energiafelesleget, illetve részt vehetünk az elektromos hálózat stabilitásának megőrzésében is. Az energiatároló egy olyan berendezés, amely ezeket a jövőbeli, automatikusan működő funkciókat segít megvalósítani.

Mik az energiatároló fő jellemzői?

Az energiatároló két legfőbb jellemzője a tárolókapacitás és a teljesítmény. A teljesítmény azt mutatja meg, hogy a napelem pillanatnyi termeléséből mennyit tud elnyelni az akkumulátor, illetve milyen mértékben tudja kiszolgálni a háztartási fogyasztókat. A tárolókapacitás pedig azt jelenti, hogy egy teljes feltöltést követően összesen mennyi eltárolt energiát tud biztosítani a háztartás számára.

Mi a különbség a kW, kWp, Ah, kWh között?

 • kW – a villamos berendezés által felvett vagy leadott pillanatnyi teljesítmény, a napelemek esetében a termelést mutatja meg, az energiatároló esetében pedig azt, hogy mennyire terhelhető.
 • kWp – a napelemes rendszer csúcsteljesítménye, ennyi a lehetséges maximális pillanatnyi teljesítménye.
 • Ah – az akkumulátor kapacitása, a feszültségszinttel szorozva kapható meg az energiatartalma.
 • kWh – az akkumulátor maximális energiatartalma, tárolókapacitása.

Mekkora energiatárolóra van szükségem?

Egy átlagos otthon esetében a napelemes rendszert a korábbi fogyasztás alapján méretezzük. A háztartási fogyasztók ellátásához 1 kWp beépített napelem csúcsteljesítményhez 1,1-1,4 kWh tárolókapacitás szükséges. Ezeket az értékeket csak a rendszer túlméretezésével lehet javítani, amely sem műszaki, sem gazdasági szempontból nem indokolt.

Mit tartalmaz az MVM Optimum energiatároló berendezésre vonatkozó ajánlata?

Az MVM Optimum ajánlata tartalmazza az energiatároló berendezés, valamint a megfelelő működéshez szükséges smart mérő árát, a helyszíni villamos kivitelezés és üzembe helyezés díját.

Hogyan kapcsolódik az energiatároló a napelemes rendszerhez?

Az MVM Optimum által ajánlott energiatároló típus az egyenáramú oldalon, kábelesen csatlakozik a hibrid inverterhez, amely automatikusan ellátja a vezérlését.

Miért nem volt eddig jellemző energiatárolóval felszerelni a háztartási napelemrendszereket?

A napelemes rendszerekre vonatkozó szaldóelszámolás lehetővé teszi az energia hálózaton történő tárolását. A jövőben bevezetésre kerülő bruttó elszámolás bevezetésekor azonban a felhasználónak rendszerhasználati díjat kell fizetnie a hálózatba betáplált energia visszavétele után. A háztartási energiatároló segítségével, és a helyben megtermelt energia elraktározásával ennek a költségnek a nagy részét lehet megtakarítani.

Úgy hallottam, hogy az akkumulátorok gyorsan tönkremennek. Amit most megveszek, azt pár év múlva ki kell dobnom?

Általánosságban az akkumulátorok élettartama sok tényezőtől függ. A legfontosabbak ezek közül a technológiájuk és a felhasználási módjuk. Az újratölthető akkumulátor típusoknál széles körben elterjedtek a lítium-alapú megoldások. Bár ezek között is akadnak különbségek, a hagyományos ólom-savas akkumulátorokhoz képest számos előnyük van: a teljes töltöttségi tartományban egyenletesen tartják a feszültségüket, kevésbé függenek a külső hőmérséklet változásaitól, jól bírják a rendszeres töltést-merítést, de ha hosszabb ideig nem használják, akkor is alacsony önkisülés jellemzi őket. A Huawei energiatárolókban használt LiFePO kémia (LFP, lítium-vasfoszfát) a konkurens technológiák közül is kevésbé kényes, és hosszabb élettartamot biztosít. Egy adott felhasználási célra szánt lítium akkumulátorok kapacitása egy bizonyos mennyiségű teljes vagy részleges töltés-merítési ciklus után 80% körüli értékre csökken. Az elektromos autók esetében ez a kapacitás-csökkenés már jelentősen befolyásolja a hatótávolságot, ilyenkor érdemes az akkumulátort cserélni. A háztartási felhasználásra szánt akkumulátorok esetében azonban jellemzően napi egy teljes töltés-merítési ciklussal lehet számolni. Ebből kifolyólag a gyártók többsége 4-6.000 ciklust is garantál, mielőtt az akkumulátor jelentősen degradálódik. A lítium akkumulátorok azonban ekkor is ellátják a feladatukat, így az élettartamuk a gyakorlatban akár jóval hosszabb is lehet. A csomagjainkban található Huawei LUNA energiatárolóra 10 év gyártói garanciát adunk.

Már telepítettünk Önnél napelemrendszert és tárolót szeretne hozzá?
Kérdezni szeretne az energiatárolókról?
Kérjen telefonos visszahívást!

  Miért válassza az MVM OPTIMUM Zrt.-t?

  A jövő technológiájával érjük el a hatékony energiafelhasználást

  • Biztonságos és hosszú élettartamú Li-ion akkumulátorainkat korszerű szoftveres megoldásokkal ötvözzük.
  • Az energiatároló a ház energiaközpontjaként funkcionál, optimalizálja a hozzákapcsolt háztartási gépek fogyasztását.
  • A háztartás éves villamosenergia-fogyasztásához és a napelemrendszer méretéhez igazítjuk az energiatároló méretét, amely – moduláris felépítésének köszönhetően – a későbbiekben bővíthető.
  • Energiatároló berendezéseink utólag is csatlakoztathatók a meglévő napelemrendszerhez.