Otthonfelújítási program 2021-2022
Utolsó módosítás: 0001.01.01
       

 

Az otthonfelújítási program keretében nyújtott állami támogatást már meglévő otthon 2021. január 1-jét követően megkezdett felújítására, bővítésére, korszerűsítésére, a beruházás költségének a felére lehet igénybe venni. A beruházás költségét a családnak kell megelőlegeznie, aminek a felét utólag tudja visszaigényelni a Magyar Államkincstártól. A maximum támogatási érték 3 millió forint, de kisebb összeg is igényelhető, viszont egy család egyszer veheti igénybe a támogatást, egy ingatlanra. 

A támogatás igénybevételének feltételei:

 • Legalább egy gyermek nevelése. Ebben az esetben a gyermek már a terhesség 12. hetétől számít, egészen a gyermek 25 éves koráig, ha együtt él a családdal.
 • Legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez ugyanúgy lehet felsőoktatási jogviszony, munkaviszony, amelyet maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben. Az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. Ugyanakkor beleszámít minden nyugdíj melletti munkavégzés is. 
 • Köztartozás mentesség.


Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, és a gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelő szülők is. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő, vagy gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosítja a szüleit, abban az esetben nem számít a gyermek életkora.

Elvált, külön élő, a gyermek szülői felügyeleti jogát közösen gyakorló szülők megoszthatják egymás közt a támogatást, ha mindketten ugyanúgy részt vállalnak a gyermek neveléséből. Az összeg számukra is ugyanakkora. Ha az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket, a gyermekeket, akkor ő jogosult az otthonfelújítási támogatás igénybevételére.


 

Milyen munkálatokra fordítható az otthonfelújítási támogatás összege?

Az otthonfelújítási támogatás kültéri és beltéri munkákra egyaránt fordítható, például:

 • közműbekötés,
 • fűtés korszerűsítése,
 • új kazán vagy bojler beszerzése,
 • külső vagy belső szigetelés,
 • galéria vagy beltéri lépcső beépítése,
 • tetőcsere, tetőfelújítás,
 • nyílászárócsere,
 • napelemes rendszer kiépítése,
 • garázs felújítása,
 • nyári konyha felújítása
 • festés, mázolás
 • bizonyos asztalosmunkák.

Az anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban igényelhető. A támogatás maximális összege összesen 3 millió forint lehet. Ez azt jelenti, ha 6 millió forintba kerül a felújítás, és ennek az egyik fele anyagköltség, a másik munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek a jogosultak mindkét támogatással. Tehát másfél-másfél millió forintot elszámolhatnak anyagköltségre és munkadíjra is. Fontos kiemelni, hogy a teljes összeget maga a felújító család előlegezi meg, és a Magyar Államkincstártól (MÁK) utólagosan igényelheti a felére a támogatást.Hogyan értelmezendő az anyagköltség és a munkadíj 50-50%-os megoszlása a támogatás összegében?

A következő példán keresztül bemutatjuk, hogyan lehet meghatározni egy adott projekt esetén az igénybe vehető támogatási összeget.

Teljes költség: 2.460.000 Ft
Anyagköltség: 1.599.000 Ft
Munkadíj:         861.000 Ft

A kormányrendelet alapján az igénybe vevő család a teljes projekt összköltségének 50%-át kaphatja meg támogatásként, amely jelen esetben 1.230.000 Ft. Ez az összeg két részre oszlik 50-50%-os arányban, tehát 615.000 Ft-ot számolhat el munkadíjra és ugyanennyit anyagköltségre is.

A benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25% munkadíjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

A fentiek alapján jelen projekt esetén:

Anyagköltség: 1.599.000 Ft     –   Támogatás: 615.000 Ft =          Maradék önrész: 984.000 Ft
Munkadíj: 861.000 Ft               –    Támogatás: 615.000 Ft =          Maradék önrész: 246.000 Ft

 

1.230.000 Ft az önerő és 1.230.000 Ft a támogatásMilyen adminisztráció szükséges a támogatáshoz?

Az ügyintézés és a támogatás igénybevételével járó dokumentáció teljes egészében intézhető elektronikus úton. A munkáról minden esetben szerződést kell kötni a kivitelezőkkel, amelyhez központilag egy egyszerű sablonszerződést biztosítanak. Ezek mellett az összes anyagköltségről és munkadíjról szóló számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül el kell juttatni a MÁK-hoz. A MÁK-nak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd 5 napon belül kiutalja a támogatási összeget. Tehát 35 napot kell várnia a jogosult családnak arra, hogy megkapja az államtól a felújítás teljes összegének a felét.

Hogyan fogják ellenőrizni a felújítás megtörténtét?

A kormányhivatalok feladata lesz az, hogy ellenőrizzék, ténylegesen megtörtént-e a felújítás, amire az otthonfelújítási támogatást igénybe vették. A kormányhivataloknak a támogatás kézhezvételétől számítva hat hónapjuk van az ellenőrzés elvégzésére.

 

Részletes tájékoztatás a támogatás igénybevételének feltételeiről

 

Használja ki az állami támogatást napelemrendszer telepítésére!

Keresse meg épületének tetejét és készítsen előzetes kalkulációt most!

Kalkuláció